Podcast andra avsnittet

Halloj

Då har även det andra podcastavsnittet kommit ut. Temat för avsnittet är ”Från baby till barn – den egna identiteten”

För min del, nu när våra barn é äldre så var det lite svårare att tänka lite innan själva inspelningen vad man skulle prata om och inte. Även om det inte é så många år sen man var det, så känns det som en hel evighet. Som tur var, så tjötade jag ihop med Emma, som é höggravid så det flöt på ändå.
Tex att sätta gränser för sina barn. För oss nu gäller gränserna  tex. svordomar, skärmtid och sänggående för dom två yngsta. Men hur gjorde man tidigare, när dom var små barn? Klart man även hade gränser då, man hade säkert fler gränser än nu.
Vad jag minns så var jag mer ”go with the flow”-mamma när jag fick min äldsta för snart 16 år sen. Jag var 23, ensamstående och kände att detta kommer la gå som på dans. Och när jag tittar på sonen idag och ser hur han har utvecklats och blivit en underbar individ så vet jag att jag gjorde rätt. Men ju fler barn jag fick, ju oroligare och nojjigare blev jag. Då blev jag helt plötsligt en hönsmamma ”nej du får inte göra så” eller ”tänk om du skadar dig” osv.
Vilken uppfostran leder till att ens egna barn utvecklas till egna individer? Där dom själva kan skilja på rätt eller fel?
Jag tror att bara man älskar sitt barn, och låter dom testa sig fram så kommer dom själva att växa till sina egna personligheter.

När kan man tex lämna sitt barn hemma själva?
Det går inte att säga någon generell ålder för när barnen kan vara hemma själva. Man som förälder känner sitt barn bäst. Tycker man att barnet klarar av det, så måste man våga testa även om man själv kanske känner sig orolig. För om man inte ger barnen möjligheter att visa att dom klarar av olika saker, så kommer dom känna sig osäkra tror jag och då kan man få större ”problem”. Eller problem och problem, men ni förstår hur jag menar.
Ger man inte sitt barn en chans att visa att dom kan och vågar, så tror jag barnen blir mer och mer osäker i sig själv. Och då kan det bli svårare att få dom att känna sig självständiga när det väl é dags.

Eller vad tycker ni? Hur får vi våra barn att utvecklas till härliga och självständiga individer?

 

 

 

Om ni inte vill lyssna via bloggen så kan ni klicka in er på länken nedan

PodCast Joller – Från baby till barn

/Marina

 

About polyfamiljensweden

Vi är en polyfamilj med tre vuxna, fem barn, tre katter och en hund. Sommaren 2015 flyttate vi ihop och försöker nu få vardagen och renoveringen att gå ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: